Eozinofilni ezofagitis – kratek pregled
Ključne besede:
eozinofilni ezofagitis, alergija na hrano, alergija, disfagija, endoskopijaPovzetek
Eozinofilni ezofagitis je bil prvič opisan leta 1992. Čeprav je nekaj področij v patofiziologiji še nejasnih, pa je precej že pojasnjenega. Število otrok in mladostnikov s to boleznijo stalno narašča. Diagnoza temelji na kliničnih, endoskopskih in histoloških značilnostih. Čeprav je biopsija požiralnika pomembna, ne more pojasniti vseh dejavnikov, ki privedejo do pojava znakov in simptomov. Kljub objavljenim soglasjem in smernicam je jasno, da so za obravnavo bolnikov s to boleznijo potrebna nova diagnostična orodja in načini zdravljenja. V pregledu so obravnavane nekatere pomembne morfološke, diagnostične in terapevtske značilnosti.
Prenosi
Prenosi
Objavljeno
Številka
Rubrika
Licenca
Avtor na prispevku, ki ga bo pripravil za Zdravniški vestnik, po pogodbi nanj prenaša vse materialne avtorske pravice, kakor izhajajo iz 22. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, in sicer pravico reproduciranja, pravico javnega izvajanja, pravico javnega prenašanja, pravico javnega predvajanja s fonogrami in videogrami, pravico javnega prikazovanja, pravico radiodifuznega oddajanja, pravico radiodifuzne retransmisije, pravico sekundarnega radiodifuznega oddajanja, pravico dajanja na voljo javnosti, pravico predelave, pravico avdiovizualne priredbe, pravico distribuiranja ter pravico dajanja v najem in vse druge pravice avtorja v skladu z ZASP.
Avtorjev prenos pravic po pogodbi je neizključen, velja za neomejeno število izdaj, za ves čas trajanja materialnih avtorskih pravic ter je prostorsko neomejen.
Avtor sme avtorsko delo tudi sam izkoriščati ali avtorske pravice prenašati na tretje osebe, vendar oboje šele po preteku 3 mesecev od prve objave dela v reviji Zdravniški vestnik.
Avtor Zdravniškemu vestniku izrecno dovoli, da lahko pravice, pridobljene v skladu s pogodbo prenaša naprej na tretje osebe brez omejitev.
Avtor se strinja, da Zdravniški vestnik prispevek objavi pod pogoji licence Creative Commons BY-NC 4.0 (navedba avtorstva-nekomercialno) ali primerljive licence.